Sencerite

Home Contact Over Sencerite Nieuws Agenda Projecten in Afrika

Over Sencerite

Sencerite is een stichting en als zodanig opgericht in 2005 in Nederland. Stichting Sencerite helpt bij het bestrijden van vrouwenbesnijdenis. Dit doet de stichting door middel van voorlichtingbijeenkomsten, vakantieactiveiteten en jongerenactiviteiten en door steun te geven aan ouders die het taboe, dat op dit onderwerp rust, hebben doorbroken.

restaurant uitje informatie bijeenkomst sport evenement

Onze Doelen

Stichting Sencerite heeft de volgende doelstellingen:

Tevens heeft stichting Sencerite als doel om integratie, emancipatie en participatie te bevorderen. Stichting Sencerite stimuleert ook jongeren en culturele activiteiten, zoals dans en theater.

Voor deze doelstellingen organiseert Stichting Sencerite onder andere: spel- en sport evenementen, ouder bijeenkomsten en organiseren wij ook maandelijks een kookclub.

Samenwerking & Ondersteuning

Stichting Sencerite wordt in haar activiteiten ondersteund door de Maatschappelijke en Juridische Dienstverlening van de gemeente Groningen. Stichting Sencerite werkt samen met de volgende instellingen en stichtingen:

Over Vrouwenbesnijdenis

Vrouwenbesnijdenis komt voor in meer dan 25 landen in Afrika, delen van Azië (zoals Maleisië), het Midden-Oosten (Jemen, Verenigde Arabische Emiraten, Egypte). Het komt ook voor onder migranten in enkele "Westerse" landen in Europa, Noord-Amerika en Oceanië. Over het algemeen wordt vrouwenbesnijdenis in Nederland gekoppeld aan de Islam, omdat de landen in Afrika en Azië waar het gebruik voorkomt veelal Islamitisch zijn. Toch zijn er echter ook genoeg Islamitische landen waar vrouwenbesnijdenis in het geheel niet voorkomt, bijvoorbeeld Marokko en Saoedi-Arabië. Het laatst genoemde land herbergt nota bene de stad Mekka.

De leeftijd waarop vrouwen besneden worden, varieert nogal. Doorgaans vindt dit plaats na de eerste menstruatie. Daardoor gaat de aandacht van Stichting Sencerite in de eerste plaats uit naar de "meisjesbesnijdenis" en in de tweede plaats gaat de aandacht uit naar "vrouwenbesnijdenis".

In Nederland is vrouwenbesnijdenis een strafbaar feit (zie wetboek van strafrecht). Er zijn ouders die hun dochter illegaal laten besnijden. Als gevolg hiervan wilt Stichting Sencerite voorlichtingen geven over de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de besnijdenis aan deze ouders.